Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sałatka to świetny dodatek do mięs i wędlin różnego rodzaju. Zawsze świetnie prezentuje się na stole i kusi każdego, kto na nią spojrzy. Lubisz sałatki, ale te, które dobrze znasz i często przygotowujesz nieco już Ci się znudziły? Sałatka świąteczna z jajkiem i szynką może być zatem idealną propozycją, która wprowadzi powiew świeżości do Twojej kuchni!
Choć sałatka z jajkiem i szynką z nazwy jest „świąteczna”, oczywiście możesz po nią sięgnąć zawsze, gdy tylko masz ochotę na coś pysznego. Doskonale sprawdzi się jako potrawa na święta wielkanocne, ale podbije serca Twoich gości i domowników przy każdej innej okazji. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego wyjątkowo smaczna i wyrazista.
Co takiego w sobie kryje? Poza jajkami i szynką znajdziesz w niej takie składniki jak kukurydza, por, seler konserwowy. Połącz je przy pomocy Majonezu Dekoracyjnego WINIARY wymieszanego z odrobiną jogurtu naturalnego.
Por i seler nadają sałatce wyrazistego, nieco ostrego smaku. Modyfikuj ilość składników dowolnie, uzyskując najbardziej pożądany smak. Jeśli lubisz odrobinę delikatniejsze i słodsze kompozycje, a kukurydza, która daje naturalną słodycz, nie wystarczy dla przełamania ostrości, dodaj odrobinę cukru. Sałatkę możesz też doprawić do smaku pieprzem i solą. Smacznego!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz z jogurtem.
Por przekrój na połowę, oczyść i pokrój w paseczki, a następnie sparz wrzącą wodą.
Szynkę pokrój w paseczki. Jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę.
Seler i kukurydzę odsącz z nadmiaru wody.
Połącz wszystkie składniki z sosem majonezowo-jogurtowym. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.